Heart of Greenwood



Southwest Corner at Palantine Ave N and Morrow Lane



Greenwood Town Center
Seattle, Washington
2016 – Present
Baylis Architects



Greenwood Town Center is a Phase III mixed-use project of the Greenwood Piper Village Development. Adjacent to the commercially vibrant Greenwood Avenue N, the project attempts to visually link the neighborhood commercial and residential blocks on the north through conscious design of the 141-unit mixed-use building. Public comments included neighboring retail, mixed-use tenants and owners, and single-family homeowners during the design review process. The public input on vehicular and trash access and building massing was sensitively incorporated in the 7-story apartment building design, through modulations at various datums, seeking neighborhood compatibility



Kevin J. Cleary
Principal in Charge


Shilpa Karve
Project Manager/Architect     
David Syferd
Job Captain

Marijana Misic
Architect




Site and Neighborhood Context



❶ Intersection of Palatine Avenue North and Morrow Lane / Southwest corner of project.

❷ Small-scale commercial bays fronting Morrow Lane.

❸ Morrow Lane connection between Greenwood Avenue and 1st Avenue.

❹ 85th and Palatine Avenue North.

❺ Residential character of the neighborhood on the west and single-family on the north.

❻ 16 feet dead-end alley on the east.





Architectural Concept - Design Parameters


Baylis’ design team responds to the growing needs of the urban village and draws from the eclectic blend of the old and the new of the neighborhood, from the diverse demographic, and varied architectural patterns.





Baylis’ design team responds to the growing needs of the urban village and draws from the eclectic blend of the old and the new of the neighborhood, from the diverse demographic, and varied architectural patterns. The design reflects the proportions and materiality from the historic ‘façade’ concept with distinct cornices, and assorted brick and mortar storefronts and reinterprets them in the storefront articulation along the Morrow Lane, a through-block connector, and through the two-story townhome bays straddling the single-family neighborhood to the north. Street-level landscaping and terraces at upper levels build on opportunities for social interaction and making connection with the outside.



The design reflects the proportions and materiality from the historic ‘façade’ concept with distinct cornices, and assorted brick and mortar storefronts and reinterprets them in the storefront articulation along the Morrow Lane, a through-block connector, and through the two-story townhome bays straddling the single-family neighborhood to the north.




Street-level landscaping and terraces at upper levels build on opportunities for social interaction and making connection with the outside.